Predstavitev

Predstavljamo se kot hmeljarska kmetija, katera ima dolgoletno tradicijo pridelave hmelja saj se s to panogo na naši kmetiji ukvarja že četrta generacija.

Od leta 2008 se ukvarjamo prvenstveno predvsem s hmeljem saj smo tega leta obnovili večino nasadov in žičnic. Hmelj trenutno pridelujemo na cc. 18 hektarjih, katere imamo zasajene s sorto aurora. Lega nasadov hmelja se nahaja v zahodnem delu savinske doline v vznožju hribovja Dobrovlje in je eno najboljših pridelovalnih območij zahodne Štajerske. Vsa hmeljišča imamo možnost namakati v sušnih razmerah, tako da lahko zagotavljamo optimalne povprečne letnike pridelave.

slikovna predstavitev ...

Sorta Aurora Super Styrian

Sorta z nazivom Aurora je prva priznana slovenska sorta, ki je v Sloveniji najbolj razširjena. Prve površine so bile v Sloveniji s to sorto zasajene v letu 1971, na naši kmetiji pa jo pridelujemo od leta 1975. Že nekaj let pa imamo s to sorto tudi zasajeno lastno matično hmeljišče. Poskušamo ga ohranjati v najboljši kondiciji, tako lahko odbiramo lasten sadilni materijal najboljše kakovosti, ki zagotavlja ohranitev sortno čistosti in kakovost.

več o sorti ...

Galerija (proizvodnja hmelja DANES...)

(...IN NEKOČ)

Ukrep KOPOP

Operacija "Hmeljarstvo" pomeni spremembo obstoječih kmetijskih praks. K izboljčanju stanja tal in voda prispeva z obogatitvijo tal z organsko snovjo in hranili, povečevanjem deleža humusa v tleh, izboljčanjem zračno vodnega režima v tleh, preprečevanjem nekontroliranega gnitja in samovžiga hmeljevine, kar omogoča pridobivanje kvalitetne organske mase in njeno vračanje na kmetijska zemljičča.